23 Temmuz 2012 Pazartesi

Babalık davasında süreler değişmiş, not alın.

Merhaba tekrar,

Babalık davası hükümlerinde bir değişiklik var arkadaşlar, konu mühim, bilginiz olsun.

"Hak düşürücü  süreler

MADDE 303- Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer.

Çocuğa doğumdan sonra kayyım atanmışsa, çocuk hakkında bir yıllık süre, atamanın kayyıma tebliği tarihinde; hiç kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlar.

Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.”

Madde bu tamam mı. İşte bu maddenin dördüncü fıkrası iptal edilmiş. İptal kararı bugün yayınlanmış ve bir sene sonra yürürlüğe girecek.

İptal gerekçesinde "İtiraz konusu kuralda, çocuğa dava açmak için tanınan bir yıllık sürenin haklı bir sebeple kullanılamaması durumunda bunun yerine bir aylık, çok sınırlı bir ek süre öngörülmüştür. Hak düşürücü niteliğinden dolayı da çok sınırlı olan bu sürenin geçmesinden sonra çocuk, babası ile arasında soybağını kurma ve buna bağlı haklara sahip olma olanağını yitirecektir. Bu nedenle, çocuğun maddi ve manevi varlığını geliştirme hakkını ve hak arama özgürlüğünü sınırlayan itiraz konusu kuralda öngörülen süre adil, ölçülü ve makul değildir." diyor. Yani sebep, bir aylık sürenin çok kısıtlayıcı olduğu ve hak kaybına yol açabileceği. Nitekim başvurunun sebebi de yine buna dayanıyor.

Ama umarım, bu "makul olmayan" ek süre yerine yenisini getirirler. Aksi takdirde, verilmesi "elzem" olan bir sürenin ortadan kaldırılması ve kaş yapayım derken göz çıkarılması sözkonusu olacak.

Sevgiler,
Göksun.

2 yorum:

  1. Bu konu hakkında bilgiye ihtiyacım var. Bana destek verebilir misiniz ? Size nasıl ulaşabilirim?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, bana goksungokce@gmail.com'dan ulasabilirsiniz.

    YanıtlaSil