2 Temmuz 2012 Pazartesi

Belki bir başlangıç, belki de bir parmak bal.

Merhaba arkadaşlar,

Az önce Katılımcı Avukatlar mail grubuna Akın Abi'nin attığı maille haberim oldu: Artık karşı taraf vekalet ücretinden KDV kesilmeyecekmiş.

Av. Memet Kaya'nın bu yönde açtığı dava kabul edilmiş. Gerekçe olarak da, KDV'nin bir hizmet sunumu neticesinde doğacağı, karşı taraf vekalet ücretinin ise bir hizmet ilişkisine dayanmadığı ve zaten dayanmasının da düşünülemeyeceği gösterilmiş.
” .. Avukatın gerek vekalet sözleşmesine dayalı olarak müvekkilinden elde ettiği ücret, gerekse mahkeme kararıyla karşı taraftan elde ettiği ücret serbest meslek kazancı olup serbest meslek kazancının katma değer vergisine tabi olabilmesi için bir hizmet sunumuna dayalı olması zorunludur. Hizmetin ise, tarafların karşılıklık iradeleriyle akdettikleri sözleşmeye dayalı olması ve bu hizmetin doğrudan doğruya ve mühasıran, muhatap için yapılmış olması gerekmektedir.
Mahkeme kararı uyarınca karşı taraf avukatına ödenen vekalet ücreti, ödeyen tarafın karşı taraf avukatından aldığı bir hizmetin karşılığı değildir. Tamamen Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Avukatlık Kanuna göre mahkeme kararı uyarınca ödenmektedir. Zaten belirtilen şekilde vekalet ücretine hak kazanan avukatların, karşı/borçlu tarafa serbest meslek faaliyeti kapsamında bir hizmet sunması hukuken mümkün olamaz. Dolayısıyla, Avukatlık Kanunu’na göre haklı çıkan tarafın avukatına ait olan bu vekalet ücretinin, elde eden avukat için Gelir Vergisi Kanunu açısından serbest meslek kazancı niteliğinde olmasına rağmen, hem verilen hizmet karşılığı elde edilen bir bedel niteliğinde olmaması, hem de hizmet verilen kişiden tahsil edilen bir bedel olmaması sebebiyle, katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.”
Çok mantıklı ve "olması gereken" bir karar olmuş, İstanbul 11. Vergi'ye tebrikler. Tabii Danıştay ne der, o başka mesele. 

Buyrun bu da kararın bulunabileceği TBB linki: http://www.barobirlik.org.tr/dosyalar/duyurular/20120626_avmehmetkayakarar.pdf

Kararın, avukatlar lehine düzelmesi gereken uygulamaların başlangıcı mı, yoksa bir "Al şu %18'i de sus" hareketi mi olduğunu ise, zamanla göreceğiz.

Benim tahminimin hangi yönde olduğu ise, bence son derece açık.

Çok sevgiler,
Göksun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder