12 Eylül 2012 Çarşamba

Vatandaşlığa giremeyiş 101

Size 10 puanlık uzmanlık sorusu.

Avrupa'da siyasi mülteci olarak yaşayan TC vatandaşlarını düşünün. Bunlardan bir kadın ve bir erkek, mülteci kampındayken evlilik dışı çocuk sahibi oluyorlar. Fakat baba ortadan kayboluyor ve anneyle bir araya gelme durumu yok. 

Baba çocuğu tanıma işlemini yapmamış. Anne ise, çocuğu "tanıtmak" için Türk makamlarına başvurmak zorunda fakat TC'de arandığı için böyle bir işlem yapamıyor. 

Burada bir alt soruya geçiyoruz, siyasi mülteciler, kendi ülkelerinin bulundukları ülkedeki temsilciliklerine gittiklerinde nasıl bir hukuka tabi oluyorlar? Mesela bu olayda, kadının TC'de araması varsa, konsolosluğa girdiği anda tutuklanıyor mu?

Eğer bu sorunun cevabı hayır ise, peki, kadın gitti çocuğu kendi üzerine kaydettirdi. Babasız olarak. Çünkü babaya ulaşamıyoruz, zaten o da kaçak.

Eğer cevap evet ise, o zaman şu an okul çağında olan çocuk ne yapacak, hangi hukuka ve hangi vatandaşlığa tabi olacak? 

Daha geçen gün bunun twit'ini atmıştım, ara sıra da olsa insan muamelesi görmek için mutlaka bir devletin vatandaşı olmanın gerekmesi, gezegen için utanç kaynağı. Bu örnekte, anne-babanın neden bir mülteci kampına muhtaç olduğu zaten apayrı bir utanç konusu iken, en "ne halleri varsa görün pis anarşikler" diyen kafaların bile görmezden gelemeyeceği bir durum var: O kampta doğmuş ve hiçbir şeyle alakası olmayan bir çocuk.

12 Eylül lanet olsun.

2 yorum:

  1. Merhaba Goksun Hanim
    Yukarida ki sorunuzu Amsterdam da bir uzaman calisana sordum ve az once sunlari bana iletti;

    ..Henuz oturum alma asamasinda ve alacaklari da belli degilken boyle bir iliski sonucu dogan cocugun kacan babasinin ardindan eger anne ye oturum verilirse sorun yok.Eger anne ye oturum icin RED cevabi verilirse cocuk da anneyle birlikte memleketine gider. eger sahip oldugu ulke onlara KiMLiK verirse ulkesinde yasal islemler yapilir.Ayrica cocugun bu asamada hangi ulke vatandasi olacagina da ailesi karar verirmis.Yani Hollanda dogumlu bebek orada dogdugu icin otamatik olarak da Hollandali oluyor.Eger anne de birakir kacarsa cocugu devlet alir ve Hollanda li buyur ve istedigi okula da gider...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak bu örnekte, vatandaşlık doğumla kazanılmıyor ve şartları henüz oluşmuş değil. Annenin ülkeye girmesi için de aranıp aranmadığının öğrenilmesi lazım, eğer aranıyorsa çocuk yine arada kalıyor...

    YanıtlaSil