2 Temmuz 2013 Salı

Muhalefetin işimize yarayacak kanun teklifleri

Arkadaşlar selam,

Gündemde olan MİT Kanunu'nun metnini görmek için tbmm.gov.tr'ye geçen hafta baktığımda, öyle bir teklif/tasarı görünmüyordu. Biraz önce tekrar baktım, yine göremedim. Öncelikle şunu belirteyim, eğer varsa ama ben görememişsem, lütfen haber verir misiniz? O kadar haber oldu, bir bakalım neymiş ne değilmiş.

Teklif/tasarı listesinde takip etmek isteyeceğim bazı değişiklikler buldum. Geçtiğimiz günlerde bunlara dair karar verilmiş de internet sitesi güncellenmemişse onu bilemem; fakat şimdilik durum şudur:

1. Terörle Mücadele Kanunu

Sezgin Tanrıkulu imzasıyla sunulan teklifte, TMK'nın 10/e bendinin kaldırılması öngörülüyor. Gerekçe, savunma hakkının kutsallığı ve avukatlık onurunun korunması.

Kaldırılması istenen bent: "e) Gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hakim kararıyla yirmidört saat süre ile kısıtlanabilir; bu zaman zarfında ifade alınamaz."

13 Haziran itibariyle adalet komisyonuna havale edilmiş.

2. Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu

Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Atilla Kart, Ensar Öğüt ve Veli Ağbaba tarafından sunulmuş. TMK 6 ile TCK 215, 218, 220/6 ve 220/8, 285, 288, 301 ve 308'in kaldırılması öneriliyor. 28 Haziran'da adalet komisyonuna gönderilmiş.

"TMK 6: "İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Terör örgütlerinin; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamalarını basanlar veya yayınlayanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu Kanunun 14 üncü maddesine aykırı olarak muhbirlerin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yukarıdaki fıkralarda belirtilen fiillerin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın ve yayın organlarının suçun işlenişine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur."

(Başlığı açıklayıcı olan maddelerin sadece başlığını vereceğim kusura bakmazsanız, yoksa çok uzayacak.)

TCK 215: Suçu ve suçluyu övme

TCK 218 - Kamu barışına karşı suçlarda ortak hüküm: "Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır. Ancak, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz."

TCK 220/6 - Suç işleme amacıyla örgüt kurma maddesi: "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır."

(Kişisel not: Bu nasıl maddeymiş harbiden ya? O zaman direkt örgüt üyesi olunsun madem. Hem aynı cezayı al hem üye olma, var mı la öyle üç kuruşa beş köfte?)

TCK 220/8 - "Örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır."

(Bir kişisel not daha: Ahah şimdi siz "Bundan ne istemişler ki?" diyecek olabilirsiniz. Cevap vereyim. Şimdi biz Geziciler örgütüz ya hep, eğer bizim tweet'leri rt ederseniz siz de örgütten alınmayın diye.)

TCK 285: Soruşturmanın gizliliğini ihlal (Kendi hakkınızdaki dosyayı görebilmeniz açısından.)

TCK 288: Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs (Bu konu hassas, üzerinde düşünmek lazım ama şu an düşünemiyorum kusura bakmayın.) (Acıktım çünkü.)

TCK 301: Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama (Suç bulamayınca üretilecek bahanelerin temel dayanak maddesi.)

TCK 308: Düşman devlete maddi ve mali yardım (Bu madde durdukça sen savaşta olunan ülkedeki kuzenine selam bile veremeyeceksin.)

3. Emniyet Teşkilatı Kanunu

On milletvekilinin imzasıyla sunulmuş. Özetle deniyor ki, çevik kuvvetlerin sicil numaraları, üniformalarının sırt ve göğüs tarafında 15*25 cm, kol ve bacakların ön ve arkalarında 5*8 cm, kasklarda ise 8*15 boyutlarında yazılsın.

28 Haziran'da içişleri komisyonuna gönderilmiş.

4. Gezi Parkı'na anıt yapılması hakkında kanun:

Süleyman Çelebi imzasıyla sunulmuş. Özetle, direnişte ölen kardeşlerimiz için parka bir anıt yapılması öneriliyor.

28 Haziran'da milli eğitim, kültür gençlik ve spor komisyonuna havale edilmiş. Bu da ne güzel komisyonmuş böyle, şeyi andırıyor, yer bulunamayan küçük şeyleri bir kutuya itelersiniz ya. Öyle.

5. İş Kanunu'nda mobbing değişikliği:

Erol Dora diyor ki, mobbing'i artık İş Kanunu'na da alalım. İşveren, bunu takip etmek ve önlemekle yükümlü olsun. (Metin ctrl c'ye uygun değil, o yüzden alamadım kusura bakmayın.) 21 Haziran'da sağlık, aile, çalışma ve sosyal işlere gönderilmiş. Bir İkea kutusu komisyon daha.

Yalnız teklife bir eleştirim var, zira son derece doğru olmakla birlikte eksik. Mobbing, işçi açısından haklı fesih sebebi olarak açıkça düzenlenmeli (yani 25. maddedeki ifadeyi daha bir açmak düşünülebilir) ve ayrıca fesih öncesi bir tazminat sebebi de olmalı. Bunun için Borçlar Kanunu'na veya feshe gitmeden, sözleşme devam ederken ve direkt İş Kanunu'ndan çözüm bulabilmeliyiz. Ayrıca mahkeme kararı akabinde işverene idari yaptırımlar da olmalı vs vs.

6. Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu

Teklif Ertruğrul Kürkçü'den. 19 Haziran'da içişlerine gönderilmiş.Gözyaşartıcı gaz ve tozların yasaklanmasını öngörüyor.

*
Listede sayyyfalar dolusu tasarı ve teklif var fakat gündem itibariyle bizim işimize yarayacak olanlar bunlar.

Yanılmıyorsam, yukarıda adı geçenler arasında bir AKP'li yok. Nelerle uğraşıyorlarsa artık...

Sevgiler çok,
Göksun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder