15 Mart 2013 Cuma

Sevmenin süresini bilemem de, boşanmak 15 dakika.

Selam,

Başa gelmesi pek istenecek bir şey değil tabii ama, olur da boşanmak isterseniz bilmeniz gerekenler var.

"Anlaşmalı boşanma" kavramını duymuşsunuzdur. Hani çiftler gidip iki günde - tek celsede boşanıyor filan. Evet var böyle bir şey; fakat hakimin karşısına çıkıp "İkimiz de boşanmak istiyoruz, bizi boşayın bence" demekle olmuyor.

Öncelikle bilmeniz gereken şu ki, anlaşma dediğimiz sadece "boşanma isteğinde anlaşma" değil. Çocukların velayeti, tazminat veya nafaka tutarları, bunlar istenmeyecekse istenmediği, evlilik içinde alınan malların paylaşımı... Bunların tamamında anlaşmış olmanız gerekiyor. Aksi takdirde, iki taraf da boşanmak istese bile o artık anlaşmalı değil çekişmeli boşanma olur. Uzun sürer, daha masraflı ve yorucudur. Fakat ben şimdi anlaşmalıdan bahsedeceğim. (Bu arada, çekişmeli boşanma davalarından hoşlanmıyorum, bence o yola hiç girmeyin.)

Eğer çocuğunuz ya da malvarlığınız yoksa, anlaşmalı boşanma protokolü dediğimiz şey en fazla yarım sayfadan ibarettir. Fakat bunlar varsa, artık Allah ne verdiyse yazmak zorunda olduğumuz için, sayfalar da alabilir.

Sırayla, dikkat edilecek hususlar:

1. Eğer zaten bir avukatınız varsa dahi, sizden boşanma için yeni bir vekaletname çıkarmanızı isteyecektir. Çünkü boşanma vekaletnamesi diğerlerinden farklıdır, fotoğraflı ve özel yetkili olur, mahkeme dosyasına da aslı sunulur.

2. Anlaşmalı boşanma için, evliliğinizin üzerinden en az bir sene geçmiş olmalı. Bir seneden daha az süren evliliklerde anlaşmalı boşanma talepleri reddediliyor. Ha siz yine de anlaşır hakimi de ikna ederseniz o ayrı. 

3. Dava dilekçenizle birlikte, tercihen boşanma protokolünü de sunun. Bu şart değil, protokolü aslında duruşma günü hakim önünde de imzalayabilirsiniz. Fakat duruşma gününü öne aldırmayı filan düşünüyorsanız, hakim protokolü görmek isteyecektir ki haklı. 

4. Protokolü mutlaka siz şahsen imzalamalısınız. Sizin yerinize avukatınızın veya vekaleten başka birinin imzalaması mümkün değil. 

5. Eğer protokolün hazırlanması ve imzalanması sürecinde eşinizle bir araya gelmek istemiyorsanız, biz hallederiz. Şimdi kullanacağım kelime çok ruhsuz ama başka ifadesi yok, pazarlığı biz yapar, protokolü eşinizden alıp size biz getiririz. 

6. Davayı iki taraf bir arada açmak zorunda değil. Tek bir taraf açıp karşı tarafa tebliğ ettirebilir. Fakat duruşma gününü yakın tarihe almak istiyorsanız, iki avukatın beraber gitmesinde fayda var.

7. Protokolün içeriği çok önemli. Çünkü o metin, artık "senet gibi" bir şey olacak. Yani diyelim ki siz 15 Mart 2013 günü 40bin lira tazminat ödemeyi taahhüt edip ödemediniz mi, eski eşiniz eline o protokolün yazıldığı mahkeme kararını aynen alıp icraya gidebilir. Siz de taahhüt edip yerine getirmezseniz, aynı durum sizin için de geçerli.

İşte bu yüzden, yani, doğrudan "icra kabiliyeti" olacağı için, protokolün net olması son derece önemli. Her şey o kadar belirgin olmalı ki, artık yoruma açık bir yer kalmamış olmalı. 

- Tarafların birbirine ödeyeceği maddi - manevi tazminat miktarları
- Bu miktarların ödeme günleri
- Eğer evlilik içinde edinilmiş mal varsa bunun paylaşımı:

  • Kimin üzerinde kalacak
  • Kirasını kim alacak, ya da birine aitken öbüründe kalacaksa o öbürü kira ödeyecek mi
  • Kira demişken, eğer bu bir gayrimenkulse, açık adresi yazılmış olacak. Hatta pafta parsel vs isteyen hakimler de oluyor.
  • Bankada para varsa ne kadarı kimin olacak
  • Mal birinde kalacaksa, diğerine bunun karşılığında bir şey ödeyecek mi, ödeyecekse ne kadar ve ne şekilde
  • Evlilik öncesi sahip olunan malların da yine kimin üzerinde kalacağı
  • Şimdi aklıma başka bir şey gelmiyor ama özetle böyle yani. Sahipsiz mal kalmasın. Şirket hissesi filan varsa onları da düşünmek lazım. 
- Nafaka ödenip ödenmeyeceği, ödenecekse miktarı ve ödeme zamanı (Eş için ayrı, varsa çocuklar için ayrı.)
- Çocukların velayetinin kimde kalacağı, diğer tarafın çocukları ne zaman ve ne şekilde görebileceği 
- Eğer istiyorsanız cezai şart. Yani bir taraf taahhütünü yerine getirmezse, öbür tarafın ayrıca ödeyeceği ceza miktarı. Bence, birbirinizden iyice nefret etmiyorsanız bu işe girmeyin; ne o öyle satış sözleşmesi yapar gibi.
- Eğer protokolde araç varsa, trafik kaydını yazı işlerinden çıkarıyorlar o sorun değil. Fakat gayrimenkul varsa, hakim tapu aslını görmek isteyebilir. Siz önceden hazır edin ki, işiniz ikinci celseye kalmasın.
- Çocuklarınızın kaydını filan göstermek için nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekmiyor, onlar da yine mahkeme kaleminde halledilen işler. Yani sizin yapacağınız tek şey, davayı açıp duruşmaya gitmek. Tabii protokol süreci ayrı, o sizin pazarlık niyet ve kabiliyetinizle alakalı bir durum.

8. Eğer bir evde süreye bağlanmış bir oturma hakkı tanınacaksa, bunun tapuya şerhini mutlaka isteyin. Evin satılamaması için bu çok önemli.

Bundan sonra süreç şöyle işliyor;

Avukatınız gidip vekaletini ve protokolü sunarak davanızı açacak. Eğer erken gün istiyorsanız eşinizin avukatıyla beraber gidip duruşma gününü alacaklar. Çağlayan'da bir haftada aldık mesela en son, daha kısa süre bile mümkün. Biz cuma gittiğimiz için o günü kaçırdık, çünkü anlaşmalı boşanma günü zaten cumaydı. Belki salı gitseydik önümüzdeki ilk cumaya bile alabilecektik, bilemiyorum. Denemek lazım.

Fakat işte eşinizle görüşmeyi ne kadar istemezseniz istemeyin, o duruşmaya gidip karşılıklı durmak zorundasınız. Bunun kaçışı yok.

Eğer tazminatınızın tamamını ya da bir kısmını duruşma günü alacaksanız, hakim hemen duruşma esnasında kendi gözünün önünde teslimini ister. Eşiniz (o arada halen eşiniz, evet.) size elden teslim eder ama siz "saymazlığım asaletimdedir" diyemezsiniz; parayı mutlaka sayın. Hakim saydıracak çünkü.

Duruşmada hakim taraflara "boşanmak istiyor musunuz" diye soracak. Başka bir şey sormaz, endişeniz olmasın. "Evet, boşanmak istiyorum" derseniz eğer, protokol hükümleriniz mahkeme kararı haline gelecek ve boşanmanıza karar verilecek. Hakim karşısında duracağınız süre, en fazla 15 dakika.

Fakat siz henüz resmen boşanmış olmayacaksınız.

Bir hafta on gün içinde hakkınızda "gerekçeli karar" yazılacak. Bu karar taraflara tebliğ edilecek. Eğer siz, tebliğden itibaren 15 gün içinde kararı temyiz etmezseniz, ya da aynı 15 gün içinde kararı temyiz etmeyeceğinize dair bir dilekçe verirseniz, karar o zaman kesinleşecek. Kesinleşmesi üzerine durum nüfus müdürlüğüne bildirilecek (siz yapmayacaksınız, bunu da mahkeme yapacak) ve böylece artık boşanmış biri olacaksınız.

Eğer ayrıldığınız eşiniz protokole aykırı davranırsa, ödeyeceğim dediği gün ödeme yapmazsa mesela, ya da evden çıkacağım dediği gün çıkmazsa filan, elinizdeki mahkeme kararıyla doğrudan icraya gidebiliyorsunuz. Çocuğu göstermezse de öyle.

Aklıma gelenler bunlar. Sorularınız olursa buyrun.

Göksun.

2 yorum:

  1. 1 yılı dolmayan evliliklerde anlaşmalı boşanma pratikte nasıl olur, fikrin var mı? Yani taraflar boşanma konusunda hemfikir. Ortada çoluk çocuk da yok. Nafaka, tazminat vs isteyen de yok. Anlaşmalı boşanma için tüm koşullar uygun 1 yıl dışında.
    Hadi özele gireyim. olay aldatma. aldatılan boşanmak istiyor, aldatan da eyvallah diyor.
    bunları en kestirmeden, en zahmetsiz nasıl boşarız?
    teşekkürler şimdiden.
    (bu arada severek ve ilgiyle okuyorum. sanma ki sadece işim düştü diye okudum ve sordum. ben hep takip ediyorum. :) ))

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar ben anlaşmalı boşandım fakat protokolde yazan bir madde gerekçeli karara geçmemiş bu yüzden madur oldum ne yapabilirim.Esime 1500-TL nafaka vermeyi ancak bir iş bulduğunda yada evlendiğinde bu paranın kesileceği yazıyordu gerekçeli karar sadece 1500-tl nın verileceği yazılmış iş bulma ve evlenme durumu yazılmamış. Eşim iş bulduğu halde bu paraları benden ıstiyor.

    YanıtlaSil