25 Mart 2013 Pazartesi

Devleti dolandır ama SGK'yı asla!

Bunu aslında Twitter'a yazacaktım ama sığmayacak.

Yeni Sağlık Uygulama Tebliği'ni okuyorum, dün çıktı. Açabilirseniz buyrun: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/03/20130324-3.pdf

Açılmıyor, çünkü 300 küsür sayfayı .jpeg olarak .pdf'leyip koymuşlar. Yani hem yüklenmiyor, hem de içinde arama yapamıyorsun.

Bir devletin hasta vatandaşını bu kadar ıvır zıvır-idari kural-ilaç temin sınırı-katılım payı zamazingosu- raporun şu kadarsa bu kadar köfte gibi şeylerle uğraştırmasının insanlığını sorguluyorum.

Diyeceksiniz ki, ama kötüye kullanım, sahte reçeteler, ilaç israfı falan.

Abi bırak allaşkına, sen bugün hayali şirket kuran adamın peşine bu kadar düşmüyorsun, şurada iki sayfa reçetenin derdine mi yanalım?

Evet, sahte reçete - sahte rapor olayları SGK'yı ve devleti gerçekten çok zarara uğratıyor. Ama bir anonim ortaklığı bugün tek imzayla kurup milyonlarca dolarlık hayali faturayı kimseye çaktırmadan muhasebeleştiriyorsan, hastaların peşine bu kadar düşülmesi hiç samimi değil.

Bence yolsuzluk yapacaksanız, gidin hayali ihracat yapın. Yakalanma riski daha az. Sahte reçete olayı yaş abicim, orada bir Sağlık Uygulama Tebliği var Allah seni inandırsın, içinden çıkanın ömrü çıkıyor.

Sahte reçeteyle hayali ihracatın ahlaken hiçbir farkı yok. Ama insanlara "şirket kurma!" diyemedikleri için, "hasta olma!" diyorlar. Gerekirse "Benim şirketim gerçek, hesaplarım da doğru, işte buyrun her şey ortada" diyebiliyorsun. Fakat "Ya vallahi hastayım ben" diyene kadar zaten ölmüş olduğun için, itirazın pek anlamı da kalmıyor.

Sahteciliğin önüne geçmek için sermayeyi karşısına alamayan, hastayı resmen parmağında oynatıyor. Hastalar canının derdindeyken bir de bunlarla mı uğraşsın, onların da sesi çıkmıyor haliyle.

Hastasını bu kadar sahtekar yerine koyan, onu iyileştirmek için bu kadar bin dereden su getiren, vatandaşına bu kadar saygısız bir devletin vatandaşları olarak, hasta olacağımıza ölelim daha iyi.

2 yorum:

  1. "Hasta olacağımıza ölelim" ile ilgili olarak Eski Tabipler Odası başkanı son çare olarak hastaneye gitmeyi tavsiye ediyor. O da ilginç.

    http://t24.com.tr/haber/prof-gencay-gursoy-tabipler-birliginin-tam-gune-karsi-cikisinda-bazi-tereddutlerim-var/225890

    YanıtlaSil
  2. linke sağ tıkla. dosyayı farklı kaydet.

    YanıtlaSil