30 Aralık 2011 Cuma

Son iş günü Resmi Gazetesi - Doktorlar ve diğerleri

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle rica ediyorum, "İş Kanunu'nda cumartesi de iş günüdür, ehe ehe" gibi bi avukat esprisi yapmayın. "Bugün Cuma, enseyi kapa" demiş atalarımız.

Bugün şunlar var:

- Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği değiştirilmiş. Eğer yanlış anlamadıysam, "kimlik paylaşım sistemi" diye bir şey var ve artık her yere elimizde ikametgah belgesiyle gitmemiz gerekmiyor. Buyrun: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111230-6.htm

Diyor ki yönetmelik:

"(1) Kimlik Paylaşımı Sistemi çerçevesinde adres bilgisine erişebilen kurumlarca ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunan bankalarca kişilerden ayrıca yerleşim yeri ve diğer adres belgesi veya yerleşim yeri ve adres bilgilerine ilişkin başkaca belge istenemez."
"(3) Kimlik Paylaşımı Sistemi çerçevesinde kimlik bilgisine erişebilen kamu kurum ve kuruluşlarınca ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunan bankalarca kişilerden ayrıca nüfus cüzdanı örneği veya kimlik bilgilerine ilişkin başkaca bir belge istenemez."

miş. Bankalar isteyemiyor o tamam, ama erişim yetkisinin diğer hangi kurum ve kuruluşlarda olduğunu bilmiyoruz.

Yani bankalar, devletin kurum ve kuruluşlarından bu derece daha muteber.
Gerçi herhangi başka bir yerin, devlet kurumlarından daha muteber olması beni bozmaz. Hatta hoşuma gider. Fakat bunun banka olması da hoş bir ironi. Tanrı sanırım, "Tamam ben bir yerleri daha üstün kılıcam söz, ama neresi olacağını da bırak ben belirleyeyim..." diye sesleniyor.

Bi de tabii, bu paylaşım sistemi denen şeyin "kendisi" var.

Ben bilimkurgu edebiyatını ve distopyaları severim; o yüzden sırf bu konuda on sayfa yazabilirim ama endişelenmeyin, yazmayacağım. Zira bu konuda ne desek birileri önceden zaten demiş, yazmış veya filmini yapmış olacak.

- Biliyorsunuz yeni asgari ücret dün açıklandı. Linki de elinizin altında bulunsun, aramayın: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111230-11.htm

- Son olarak, buyrun bu da sözleşmeli sağlık personeli istihdamına ilişkin karar: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111230-1.htm

Yani diyor ki, "Eleman temininde güçlük çekilen yerlerde ve hizmet dallarında sağlık hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla," sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilebilir.

Ya gerçekten çok acayip bir ülke burası. Öğretmene iş devlete öğretmen lazım, kadro açmaz sözleşmeli alırlar, o da yetmez yurtdışından öğretmen getirirler. Sağlıkçılar iş ve sosyal hak için ısrarla eylem yapar, devlet yine bu işlere hiç el atmadan "iğreti bir sözleşmeyle" alır, yine yurtdışından adam getirme derdine düşer. Avukatlar (gerçi bunlar pek bir şey yapmazlar ama neticede mutlu olmadıklarını biliyoruz) "işimiz elden gidiyor" diye arabuluculuğa karşı çıkarlar ama o arada yabancı büroların gelişi kolaylaştırılır. (Bkz. Bu hafta içi gönderdiğim TBB Avukatlık Ortaklığı Yönetmeliği değişikliği)

Bu arada, kararın eki olan listede belirtilen sayıların nasıl belirlendiğini ve başvuruların nasıl değerlendirileceğini bilmiyoruz, o apayrı.

Yani nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça.

*
Sonuç olarak, zaten insan gibi gelip kapıyı çalmayı bile bilmeyen Noel Baba'dan doğru düzgün bir Resmi Gazete beklemek hayalcilik olurdu.

Endişeniz olmasın, noel ve yılbaşının farkını biliyorum ama giderayak bu değerlendirmeyi de yapmak istedim.

Hepimize, her sabah dinç uyandığımız ve bu uyuyabilmenin işsizlikten kaynaklanmadığı bir yıl diliyorum :)

Çok sevgiler ve çok iyi dileklerimle,
Göksun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder